Dieta a rak płuc - tym tematem zajęli się naukowcy, a wyniki swoich badań opublikowali w czasopiśmie JAMA Oncology. Wniosek nasuwa się jeden - spożywając produkty bogate w prebiotyki i probiotyki zmniejszamy ryzyko zachorowania na raka płuc aż o 33 %. Prebiotyki wspomagają wzrost bakterii jelitowych i znajdziemy ej w produktach bogatych w błonnik, czyli warzywach, owocach i zbożach. Natomiast probiotyki znajdziemy m.in. w jogurtach naturalnych. Zdaniem badaczy bakterie jelitowe mają pozytywny wpływ na cały nasz organizm. Ludzie, którzy spożywają dużo błonnika, zmniejszają ryzyko rak płuc o 17%. Ci, którzy regularnie dostarczają swojemu organizmowi probiotyków, mają o 19% mniejsze ryzyko zachorowania na ten nowotwór, natomiast osoby, które miały dietę bogatą w oba te składniki, obniżali ryzyko aż o 33%.
Te dwa produkty zmniejszą ryzyko zachorowania na RAKA płuc
2019-11-03
10:57
Naukowcy sprawdzili, jaki jest związek między dietą a rakiem płuc. Okazuje się, że istnieją dwa produkty, które spożywane regularnie mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na ten groźny nowotwór aż o 33%. O które produkty chodzi?