W tłusty czwartek 2020, 20 lutego pączka trzeba zjeść, przynajmniej jednego. Jednak zwracajmy uwagę na to, skąd one pochodzą, bo jak się okazuje pączek pączkowi nierówny. I mamy tu na myśli skład tych słodkich przysmaków. Ekspertki prowadzące profil Czytamy Etykiety na Instagramie, zamieściły zdjęcie przedstawiające zawartość pączka zakupionego w supermarkecie. - Pączek z supermarketu często ma skład taki jak ten na zdjęciu. Już na pierwszy rzut oka widać, że nie jest zbyt dobrze - piszą pod zdjęciem ekspertki. Ze składu wynika, że są nafaszerowane emulgatorami, regulatorami kwasowości, substancjami spulchniającymi, wzmacniaczami smaku i zapachu, utwardzanymi tłuszczami i barwnikami. A tymczasem tradycyjny, domowy pączek zawiera zaledwie 9 składników: mąkę, masło, mleko, drożdże, żółtka jaj, spirytus, cukier puder, konfitura i tłuszcz do smażenia.
Dlatego w tłusty czwartek 2020 lepiej wybierzcie się po pączki do sprawdzonej cukierni, zamiast kupować je w supermarkecie.