Wzmocnij odporność dietą

2010-11-20 3:00

Sprawdź, co powinna jeść twoja pociecha, by cieszyć się dobrym zdrowiem

Chorobotwórcze drobnoustroje praktycznie nie mają szans na przetrwanie w organizmie, który jest właściwie odżywiony. Jednak okazuje się, że prawie 99 proc. dzieci i młodzieży ma niedobory witamin i mikroelementów, a to sprawia, że ich układ odpornościowy nie działa wystarczająco dobrze.

>>> Aktywnie po zdrowie - wszystko o akcji

Bezpośrednią przyczyną wielu chorób są wirusy i bakterie. Jednak dobrze odżywiony organizm będzie się skutecznie bronił przed wtargnięciem i rozwojem chorobotwórczych drobnoustrojów. Z kolei niedobory żywieniowe ułatwiają zarazkom przeniknięcie do wnętrza i tworzenie ognisk zapalnych. Niestety, w diecie większości dzieci za mało jest pełnowartościowego białka, tłuszczów nienasyconych (pochodzących głównie z ryb i roślin strączkowych), witamin i składników mineralnych. Około 99 proc. dzieci i młodzieży ma niedobory witamin D3, A i C, witamin z grupy B oraz żelaza i kwasu foliowego.

Nasi sprzymierzeńcy

Istnieje grupa składników szczególnie ważna dla podniesienia odporności i tych stanowczo nie powinno zabraknąć w dziecięcej diecie. Należą do nich: witamina A, E, C, witaminy z grupy B, cynk, żelazo, selen, koenzym Q10 i białka. A więc w skład zdrowej diety powinny wchodzić te naturalne i nieprzetworzone produkty, które są źródłem tych składników. Są to przede wszystkim warzywa - surowe, kwaszone i gotowane. Warto je serwować do każdego posiłku. Cenne dla organizmu są nierafinowane kasze, brązowy ryż, razowe pieczywo, ryby, jajka, warzywa strączkowe i mięso (najlepiej z hodowli ekologicznych).

Jedz zielone warzywa

Warzywa i owoce są najlepszym źródłem witaminy C. Wielkie jej bogactwo występuje w owocach dzikiej róży, czarnej porzeczce (również mrożonej), kiwi, cytrusach, papryce i natce pietruszki. Ta ostatnia, podobnie jak inne zielone warzywa i owoce, dostarcza kwasu foliowego, który pełni szczególną rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego. Niezastąpione w jesiennym i zimowym menu są warzywa kwaszone - kapusta,ogórki, buraki, selery. Dostarczają one witaminy C, witamin z grupy B oraz kwasu mlekowego - bakterie kwasu mlekowego niszczą chorobotwórcze drobnoustroje i zapewniają korzystny skład mikroflory jelitowej.

A - witamina zdrowia

W dziecięcej diecie nie powinno zabraknąć witaminy A. Wykazano, że wpływa ona na wzrost objętości głównego gruczołu układu immunologicznego - grasicy. W przypadku bardzo niskiego poziomu witaminy A grasica kurczy się, a poziom leukocytów w surowicy krwi znacznie się obniża. Gwałtowny spadek ilości tej witaminy w organizmie powodują procesy chorobowe, z kolei właściwy jej poziom chroni przed zachorowaniem. Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, występuje w maśle, rybach, tranie.

Różnorodność pożywienia zapewnia obecność w diecie wszystkich niezbędnych aminokwasów, które wzmacniają pracę układu odpornościowego. Ich źródłem są m.in.: kasza jaglana, czarna rzodkiew, buraki ćwikłowe, banany, szpinak i pomidory.

Anna Kłosińska, fizjolog żywienia: Lecz się jedząc

Warto wspomnieć o produktach zawierających naturalne antybiotyki, a należą do nich: czosnek, cebula, chrzan i rzeżucha. Działają bakteriobójczo, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Z kolei zastąpienie słodyczy pestkami dyni, słonecznika, migdałami, orzechami, dostarczy rozwijającemu się organizmowi cynku, który jest pierwiastkiem nadzorującym pracę układów enzymatycznych w organizmie, a więc odgrywa niebagatelną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze artykuły