Długie zimowe miesiące sprzyjają jedzeniu tłustych potraw. Częściej niż latem sięgamy wtedy po „jedzenie na pocieszenie”, serwując wieczorami placek drożdżowy, makaron z serem czy chociażby kakao na pełnotłustym mleku. A to oznacza dodatkowe kilogramy, których wraz z nadejściem zielonej pory roku, chciałoby się pozbyć. Dlatego wiosną postaw na nowalijki!
Warzywa na zdrowie
Doskonałym sposobem na odżywienie i wyszczuplenie organizmu jest wprowadzenie do diety wiosennych warzyw. Jednym ze sposobów na przemycenie niskokalorycznych jarzyn jest dodawanie warzywa do każdego posiłku. Rośliny zawierają niezbędny w procesie przemiany materii błonnik. To on zapewnia uczucie sytości jeszcze długo po posiłku. Sprzyja też redukcji masy ciała. Ważne również, by potrawy były urozmaicone. Popularne diety odchudzające zwykle są bardzo jednostajne, dlatego często nie dostarczają organizmowi wszystkich składników odżywczych. Dodatkowym plusem wiosennych warzyw, takich jak ogórki, rzodkiewki, botwinka czy szczypior jest to, że można je jadać na surowo, a to dodatkowy zastrzyk witamin.
Specjalny plakat, który pomoże Ci schudnąć, już 25 marca tylko z „Super Expressem”! Do kupienia w kioskach i salonikach prasowych.
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, wybierz owoc. Wprawdzie zawiera cukier, ale oprócz tego nie obciąża jak słodycze i dostarcza wielu drogocennych składników. Po takim deserze śmiało możesz wyjść na spacer czy rower. Doładowany energią organizm chętnie się ruszy, a Ty przy okazji unikniesz dodatkowych centymetrów w pasie. Wiosna to najlepszy czas na znalezienie ulubionej aktywności, zwłaszcza na świeżym powietrzu.