Wydarzenie pod tytułem „Lato plonami bogate” odbędzie się w skansenie w najbliższa niedzielę, 25 sierpnia. Każdy, kto tego dnia pojawi się w Muzeum, będzie mógł na przykład przyjrzeć się technice żniwowania.
- Królować będą zdrowe owoce, warzywa, kiszonki, przetwory, zioła i plony, plony lata, będziemy przedstawiać cały proces dawnego żniwowania, będziemy wypiekać chleb w piecu chlebowym i będziemy robić masło w kierzynce. Oprócz tego będzie można właśnie poznać różne zioła, zobaczyć, jak się kisi podstawowe rzeczy – ogórki czy kapustę – mówi w rozmowie z Radiem ESKA Damian Danak z Muzeum Etnograficznego.
Oprócz prezentacji plonów lata, zaplanowane są też między innymi występy zespołów folklorystycznych.
Wydarzenie rozpocznie się w niedzielę o 11, potrwa do godziny 16. Całość na terenie Muzeum Etnograficznego w Ochli.
Polecany artykuł: