Polecany artykuł:
W zielonogórskim Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego odbył się konkurs kulinarny - "Kuchnia Polska 100-lecia". Konkurs miał akcentować polskie i lubuskie smaki.
Oglądając młodych kucharzy w akcji nie można było pohamować apetytu. Uczniowie przyrządzali dania, które miały minimum trzech bohaterów: kaczkę, kaszę i jabłka. Pozostałe składniki to już wyobraźnia i kreatywność kucharzy. Jak się okazało pomysłów na oryginalne dania kuchni polskiej nie brakowało. A młodzi szefowie kuchni pokazali swój duży talent.
Posłuchajcie co przyrządzali uczestnicy konkursu. Na miejscu był nasz reporter - Filip Ziarek
Młodych kucharzy oceniał m.in. Grzegorz Łapanowski, który przygotował również spotkanie dla uczniów. Na nim opowiadał o bogactwie kuchni regionalnej. W jury byli też zielonogórscy szefowie kuchni, którzy mieli za zadanie wyłonić najzdolniejszego kucharza.