Młodzi kucharze w akcji

i

Autor: Filip Ziarek Młodzi kucharze w akcji

Zielona Góra: Młodzi kucharze pokazali co potrafią! [AUDIO]

2019-02-06 15:40

Pierś z kaczki, jabłka i kasza. Z tych produktów młodzi zielonogórscy kucharze musieli wyczarować wyjątkowe potrawy.

W zielonogórskim Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego odbył się konkurs kulinarny - "Kuchnia Polska 100-lecia". Konkurs miał akcentować polskie i lubuskie smaki.

Oglądając młodych kucharzy w akcji nie można było pohamować apetytu. Uczniowie przyrządzali dania, które miały minimum trzech bohaterów: kaczkę, kaszę i jabłka. Pozostałe składniki to już wyobraźnia i kreatywność kucharzy. Jak się okazało pomysłów na oryginalne dania kuchni polskiej nie brakowało. A młodzi szefowie kuchni pokazali swój duży talent.

Posłuchajcie co przyrządzali uczestnicy konkursu. Na miejscu był nasz reporter - Filip Ziarek

Młodych kucharzy oceniał m.in. Grzegorz Łapanowski, który przygotował również spotkanie dla uczniów. Na nim opowiadał o bogactwie kuchni regionalnej.  W jury byli też zielonogórscy szefowie kuchni, którzy mieli za zadanie wyłonić najzdolniejszego kucharza.

Zobacz też: Najpiękniejsze psy rasowe niebawem ponownie zaprezentują się w Zielonej Górze

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki