Rozpalając grilla warto zadbać o bezpieczeństwo, przypominają strażacy.

i

Autor: (fot. ArturLuczka/pixabay.com) Rozpalając grilla warto zadbać o bezpieczeństwo, przypominają strażacy.

Zielona Góra: Sezon grillowy otwarty! Jak grillować bezpiecznie?

2019-04-30 11:37

Sezon grillowy możemy uznać za otwarty! Ale nieumiejętne korzystanie z grilla może zamienić dobrą imprezę w tragedię.

O tym, że urządzając grilla należy pamiętać o bezpieczeństwie, przypominają zielonogórscy strażacy:

- Grill z podmuchem wiatru może się przewrócić, może ten żar wypaść – mówi Maksymilian Koperski, zastępca Komendanta Miejskiego Państwowej Straży Pożarnej w Zielonej Górze i zaznacza, by zwrócić uwagę na to, czy żar nie spada na materiały łatwopalne, oraz, by osoby nieletnie chcące skorzystać z grilla, pozostawały pod opieką osoby dorosłej.

Odpalając grilla warto zadbać o odpowiednią rozpałkę oraz o komfort naszych sąsiadów:

- Bardzo ważne jest, żeby używać do tego stałe rozpałki, czyli takie kostki. Nie polecam odpalania grilla benzyną czy rozpuszczalnikiem. No i pozostałe rzeczy, w momencie, kiedy ten grill się rozpala, on czasami troszeczkę dymi, no i zwrócić uwagę, żeby ten dym nie był skierowany na zabudowania – dodaje Maksymilian Koperski.

Strażacy przypominają również, że ogniska można rozpalać jedynie w specjalnie wyznaczonych do tego miejscach. Za rozpalenie ogniska lub grilla w lesie może nas spotkać kara nawet do 5 tysięcy złotych.

Czytaj też: Zielona Góra, Lubuskie: Majówka na drogach. Jedźcie ostrożnie!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki