O tym, że urządzając grilla należy pamiętać o bezpieczeństwie, przypominają zielonogórscy strażacy:
- Grill z podmuchem wiatru może się przewrócić, może ten żar wypaść – mówi Maksymilian Koperski, zastępca Komendanta Miejskiego Państwowej Straży Pożarnej w Zielonej Górze i zaznacza, by zwrócić uwagę na to, czy żar nie spada na materiały łatwopalne, oraz, by osoby nieletnie chcące skorzystać z grilla, pozostawały pod opieką osoby dorosłej.
Odpalając grilla warto zadbać o odpowiednią rozpałkę oraz o komfort naszych sąsiadów:
- Bardzo ważne jest, żeby używać do tego stałe rozpałki, czyli takie kostki. Nie polecam odpalania grilla benzyną czy rozpuszczalnikiem. No i pozostałe rzeczy, w momencie, kiedy ten grill się rozpala, on czasami troszeczkę dymi, no i zwrócić uwagę, żeby ten dym nie był skierowany na zabudowania – dodaje Maksymilian Koperski.
Strażacy przypominają również, że ogniska można rozpalać jedynie w specjalnie wyznaczonych do tego miejscach. Za rozpalenie ogniska lub grilla w lesie może nas spotkać kara nawet do 5 tysięcy złotych.