Jadłodzielnia to miejsce założone przez inicjatywę Foodsharing Polska.
Na czym polega zadanie Jadłodzielni?
To tutaj mieszkańcy miasta mogą przynosić produkty, których sami nie zjedzą, a którymi chcą obdarować innych. Osoby potrzebujące z kolei mogą wziąć z Jadłodzielni to, czego akurat potrzebują.
Ważne, by zostawiać produkty, które nadają się do spożycia. Mogą być to produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia. Wszystkie rzeczy, które wymagają przechowywania w lodówce, powinny być dostarczone w torbie termicznej lub przenośnej lodówce. Przygotowywane własnoręcznie potrawy muszą być opisane. Mile widziane są też produkty suche, takie jak mąka czy ryż.
W Jadłodzielni nie można z kolei zostawiać między innymi surowego mięsa, czy produktów z surowym jajkiem.
Wszystkie informacje na temat zasad działania zielonogórskiej Jadłodzielni można znaleźć na jej profilu na facebooku - tutaj.